Gebelikte Düşükler
Gebelik sürecinde her şeyi dörtdörtlük olup ilerlese de bazen istenmeyen sonuçlar da ortaya çıkmaktadır düşükler de bunlardan biridir…
- Düşük nedir
- Düşük türleri
- Düşüğün belirtileri nelerdir
- Düşük neden olur
- Düşük nasıl teşhis edilir
- Düşük tedavisi
- Düşükten sonra yeni bir gebelik ne zaman düşünülebilir.
Düşük nedir:
Düşük, gebeliğin 20.haftasından önce beklenmedik sebepler sonucu erken sonlanmasıdır ve düşüklerin çoğu hamileliğin ilk üç ayında gerçekleşir. Düşük yaşanması, anne adayının hatalı bir şey yaptığı anlamını taşımaz. Düşük genellikle kontrol dışı gerçekleşir ve bebeğin kromozom yapısındaki farklılıklarla birlikte fetüs büyümesinin durması sonrası yaşanır.
Düşük türleri:
- Kimyasal düşük; hormonal olarak gebeliğin mevcut olduğu fakat ultrason olarak görülemedi ilerleyen aşamalarda da hormon seviyeleri giderek düştü ve ultrasonda tespit edilemeyen düşüklerdir.
- Komplet düşük; düşük gerçekleştikten sonra yapılan ultrason da rahim içerisinde gebeliğe ait hiçbir ürünün kalmaması anlamına gelir.
- Parsiyel düşük; düşük gerçekleştikten sonra yapılan ultrasonografide Gebeli ait ürünlerin bir kısmını rahim içerisinde kalması demektir.
- Tekrarlayan düşük; bir kişinin ikiden fazla üst üste düşük yapması anlamına gelir.
- Düşük tehdidi; gebelik sürecinde Vajinal kanama kaşık ağrısı veya ultrasonda görülen bir anormallik de düşük riski olarak değerlendirilir. Ultrasonda gebelik normal bir şekilde devam etmektedir.
Düşüğün belirtileri nelerdir:
Bazen hiçbir belirti olmayabilir. Rutin gebelik kontrolünde ultrasonda emziriyorum gelişiminin durmuş olması veya kalp atışlarım olmaması düşük olarak değerlendirilir.
Bazen de parça parça ortam Vajinal kanama şiddeti kısık ağrısı bel ağrısı düşük belirtisi olarak karşımıza çıkabilir.
Düşüklerin nedeni nedir:
Düşüklerin en önemli sebebi genetik anormalliklerdir. Yani embriyo genetik olarak yaşamla bağdaşmayacak derecede genetik bir anormalliğe sahiptir bu nedenle kalp atışları durur ve büyüme gelişmesi zayıflayıp düşün gerçekleşmesine neden olur.
İkinci en önemli neden gebeliğin yerleştiği rahmine anatomik olarak Gebeliği taşılamayacak şekilde yapısal bozukluğu dur. Çift uterus rahim içi perdeleri bunlara örnektir.
Annedeki pıhtılaşma i ile ilgili hastalıklar, tiroit hastalıkları, kronik rahatsızlıklar, tiroit hastalıkları, şeker hastalığı düşüğün diğer nedenlerinden.
Düşük nasıl teşhis edilir:
Oluşan Vajinal kanama kasıtlı bel ağrıları nedeniyle ultrason yapıldığı nda embriyonun kalp atışlarının durmuş olması gelişiminin durmuş olması kesenin bozulmuş olması düşük olarak değerlendirilir.
Bazı hormon testleri (Bhcg-progesteron) bu teşhisi teyit amaçlı kullanılabilir.
Düşük tedavisi:
Herhangi bir belirti yok ama ultrasonda düşük teyit edildiyse, kürtaj yöntemiyle rahmin gebelik ürünlerinden tahliye edilmesi ile mümkündür.
Ancak yapılan ultrason da rahmin tamamen boşaldı görülüyorsa kürtaj işlemine gerek kalmaz ilaç tedavileri yeterli olacaktır.
Düşükten sonra yeni bir gebelik ne zaman düşünülebilir.
Düştükten sonra herhangi bir komplikasyon gelişmemiş ise sağlık durumu riskli bir durum arz etmiyorsa iki aylık süreçten sonra kontrollerde yeni bir gebelik düşünebilir.